Spolu se slunečnými dny přichází také čas grilování. Pokud jste doposud tomuto koníčku nepodlehli, máme pro vás několik tipů, které vás nenechají chladnými.
Spolu se slunečnými dny přichází také grilovací sezóna. Bude plná úžasných vůní, chutí a rychlé přípravy surovin, které dokážou rozvinout na roštu svoji jedinečnost. Pokud jste doposud tomuto koníčku nepodlehli, máme pro vás několik tipů, které vás nenechají chladnými.
Na grilovačce je úžasné, že při ní dokážeme vyměnit kuchyňské zdi za přírodu se vším, co k ní patří. Ať už jde o zahradní posezení, nebo piknik na louce, či na hranici lesa, i to nejobyčejnější menu získá nevídaný šmrc.
Na čem grilovat
Nabídka je opravdu pestrá. Zatímco značkoví výrobci dokáží do nejnovějších modelů vtěsnat množství vychytávek, které usnadňují jejich roztopení a umožňují získat plnou kontrolu nad teplotou, nejskromnější výbavou je obyčejný rošt. Výběr závisí na tom, jakou míru komfortu očekáváte.
Při výletech do přírody nebo cykloturách je skvělým pomocníkem jednorázový gril ze supermarketu. Jelikož obsahuje kromě mřížky i palivo s žhářem, grilovat s ním lze kdekoli – byť i bez předchozích zkušeností. Ti zručnější si v přírodě poradí s ocelovým roštem položeným na kamenech nebo se samotnými horkými kameny. Pokud nedočkavci mohou odstartovat piknik opékačkou s rožněm v ruce, labužníci se mohou těšit na lahůdky z grilu.
Levné grily z obchodních řetězců nejsou na dvoře k zahození i přes omezenou trvanlivost a stabilitu. U některých vás čeká montáž, jinde možná bude třeba součástky přizpůsobit, aby vše drželo pohromadě, jak má. Plechový gril bude lehký na přenášení, litinovému se raději vyhněte. Připlácet se nevyplatí za nic, pouze za velikost roštu. Odkládací plochy, rožně či jiné příslušenství stejně nevyužijete.
Ať se rozhodnete grilovat na čemkoli, vždy záleží na tom, co položíte na rošt. I na tom nejobyčejnějším grilu lze připravit nezapomenutelnou hostinu.
Jak připravit pahřebu
Rozehřátí grilu zabere nějaký čas, takže začněte s přípravou dříve, než vytáhnete suroviny ke grilování. Nejjednodušší je použít dřevěné uhlí a tekutý žhář, se kterým to zvládne i ten, kdo s grilováním zkušenosti nemá. Pokud však chcete ušetřit, namísto uhlí naložte do grilu naštípané měkké dřevo, které potřebuje jen několik minut k tomu, aby se přeměnilo na horké uhlíky. Nemusíte se obávat, že vám gril prohoří, plech to bez újmy vydrží.
Pro velkou grilovačku se spoustou masa je vhodnější sáhnout po briketách, které nejsou ničím jiným než slisovaným prachem z dřevního uhlí. Jejich nevýhodou je, že je jen tak lehce nezapálíte, proto je vhodné je přidat až na rozpálené uhlíky. Neexperimentujte s novinami a dřevěnými třískami, je to ztráta času.
Na dvoře si pomůžete čímkoli – elektrickým roztápěčem, horkovzdušnou pistolí či kompresorem na rozdmýchání. V prodeji jsou také kovové komíny, ve kterých lze rozžhavit uhlíky v rekordně krátké době. V terénu však budete muset ukázat své schopnosti, takže k novinám si přibalte do zálohy pevný žhář.
Co na gril
Vykašlete se na nekvalitní uzeniny a marinovaná masa ze supermarketu a zaběhněte do řeznictví. Ať už se rozhodnete pro kuřecí, vepřovou krkovičku, plec nebo hovězí steak, vyberte si ty nejčerstvější a připravte je na rychlou tepelnou úpravu.
Aby maso před grilováním zkřehlo, je třeba ho naložit do marinády. Tu vyrobíte z oleje, ovocných kyselin, bylinek a koření. Nebojte se použít citrónovou či pomerančovou šťávu nebo rýžový ocet. Stejně dobře však poslouží rajčatová šťáva či hořčice. Každý má svou osvědčenou recepturu, všechny však mají cosi společného. Jejich úkolem je ochránit maso před vysušením. Čím déle budete maso marinovat, tím bude křehčí a jeho chuť vyváženější. Nespoléhejte se na to, že deset minut stačí.
Stolovníky si získáte i vlastními výrobky. Stačí ochutit čerstvé namleté maso a dát mu tvar kulatých karbanátků nebo ho natlačit do vepřového střeva, které koupíte v téměř každých potravinách či řeznictví.
Zapomínat není třeba ani na zeleninu. Lilek, cukina, paprika či rajče chutnají skvěle, nikdo nepohrdne ani grilovanou jarní cibulkou či pórkem. Obě je však lepší před položením na gril přelít vařící vodou, aby se při grilování příliš nevysušily.
Jak na to
Nejlepší taktikou je zkombinovat nižší teplotu s delším časem přípravy. Nechcete přece, aby maso bylo černé jako uhlíky pod roštem. Používejte vyšší pozice roštu, odhrabávejte horké uhlíky stranou a použijte láhev s vodou, abyste udrželi ohniště pod kontrolou.
Bylinky nasypané na uhlíky dokážou vytvořit jedinečné aroma, které je neocenitelné hlavně při grilování ryb. Chcete-li intenzivní kouřovou příchuť, přikryjte ešusem nebo jinou nádobou porci masa tak, aby kouř nemohl ven.
Mnozí namítají, že grilování je nezdravé, protože hořící tuky se mění na karcinogeny. Ať už je to pravda, nebo ne, nejjednodušším pomocníkem je hliníkový tác. Pokud budete grilovat na ní, tuk se k horkým uhlíkům nedostane. Alobal je dalším pomocníkem, který udrží šťávu v jakémkoli kusu surovin. Namísto pečení proběhne dušení v páře, které můžete završit prudkým ugrilováním kůrky.
Sladká tečka na závěr
Možná si při žádné grilovačce neodpustíte pečená jablka, která vám připomínají dětství. Pokud se to však vašim stolovníkům máli, vybalte to na ně s palačinkami. Na grilu je hravě připravíte v hliníkové misce a výhodou je, že těsto si můžete připravit doma do láhve. A pokud chcete, aby byly nadýchané a snesly řádnou dávku domácího džemu, vyzkoušejte do těsta přidat kypřicí prášek.